5 nasvetov za boljše fotografije s pametnim telefonom

  1. Vklopite mrežne črte: Funkcija mrežnih črt na večini pametnih telefonov pomaga razdeliti okvir na tretjine, kar olajša zajem posnetkov in zagotovi, da je motiv pravilno poravnan znotraj okvira. Prav tako se s tem izognemo “visečim” obzorjem, vodnim gladinam, stavbam, …
  2. Igrajte se z osvetlitvijo: S prilagajanjem ravni osvetlitve lahko nadzirate količino svetlobe, ki vstopi v objektiv in vpliva na splošno svetlost slike. To storite tako, da se dotaknete zaslona, da izostrite določeno območje, in nato povlecite navzgor ali navzdol (ali levo-desno, odvisno od telefona), da prilagodite osvetlitev.
  3. Vklopite možnost HDR: Nastavitev HDR pomaga zajeti širši razpon tonov in podrobnosti v prizorih z visokim kontrastom, kar ima za posledico bolj uravnotežene in bolje osvetljene slike z vidnimi detajli tudi na temnejših oziroma svetlejših delih slike.
  4. Eksperimentirajte z različnimi koti zajema slike: Poskusite fotografirati iz različnih kotov, da svojim fotografijam dodate globino in karakter. Fotografirajte iz nizkega kota za zajem dramatične perspektive ali iz visokega kota za prikaz prizora iz ptičje perspektive.
  5. Uredite in izboljšajte svoje fotografije: Na voljo je veliko aplikacij za urejanje fotografij, ki vam lahko pomagajo izboljšati kakovost in videz vaših fotografij. Te aplikacije imajo pogosto funkcije, kot so filtri, barvna korekcija in orodja za obrezovanje, ki vam lahko pomagajo ustvariti fotografije profesionalnega videza v le nekaj potezah. Osebno največkrat uporabljam Adobe Lightroom ter Snapseed (obe aplikaciji sta brezplačni in brez reklam).
Mobilna fotografija