PORTRETNA FOTOGRAFIJA

Spomnim se, da sem na začetku svoje fotografske poti sama sebi prepričano zatrjevala, da pa jaz zagotovo ne bom fotografirala ljudi. Vedno sem namreč občutila veliko odgovornost tako za počutje med fotografiranjem kot kasneje tudi za končni rezultat portretirancev. Vendar se je portretna in družinska fotografija počasi in neopazno vedno bolj pogosto znašla na mojem urniku. Pari, družine, novorojenčki, in tudi posamezniki so vedno pogosteje zahajali pred moj objektiv. Hvaležna sem vsem, ki ste mi že zaupali in se vedno znova vračate, da skupaj ustvarjamo nepozabne trenutke.

Ker mi zasebnost strank veliko pomeni, je v spodnji galeriji le nekaj primerov mojega dela. Kljub temu sem prepričana, da lahko na podlagi teh fotografij dobite občutek o mojem pristopu in obdelavi fotografij. Vse fotografije so objavljene z dovoljenjem portretirancev oziroma njihovih skrbnikov.

Kako se pripraviti na portretno ali družinsko fotografiranje?

Odločili ste se za profesionalno fotografiranje, datum se hitro približuje, vas pa nekoliko skrbi, saj ne veste, kaj obleči niti kako se urediti, … Lahko vas pomirim, da je vsaka skrb odveč. V naslednjih minutah se bom dotaknila vseh pomembnih stvari, ki so se skozi leta fotografiranja pokazale kot najbolj ključne.

KAJ OBLEČI?

Naj gre za fotografiranje otrok, cele družine, para ali posameznika, se vedno raje nagibam k enostavnim, enobarvnim oblačilom brez močnih vzorcev, napisov in kričečih barv. Seveda obstajajo izjeme, ampak če se držite tega, ne morete zgrešiti. Na fotografijah bodo tako čustva in izrazi na obrazih prišli mnogo bolj v ospredje.

Tale družinica deluje povsem skladno, izbrali so enobarvna oblačila komplementarnih barv z belimi zgornjimi deli. Običajno vzorce na tkaninah odsvetujem, vendar so sidra v tem primeru tako drobna, da ne pritegnejo preveč pozornosti.

LIČILA IN PRIČESKA

Če se odločate za fotografiranje v udobju svojega doma ali v naravi, vsekakor ni potrebe po obisku vizažista in frizerja. Take fotografije so ponavadi najlepše, ko so tudi portretiranci čim bolj naravni in sproščeni. To seveda ne pomeni, da ličenje in malce lepša pričeska nista dovoljeni 🙂

V primeru, da si želite bolj dramatičnega portreta, s studijsko osvetlitvijo – ponavadi gre v tem primeru za portret posameznika – ličila in pričeska lahko dodajo vrednost. Kot vedno pa tudi v tem primeru velja, da je končna odločitev prepuščena posamezniku.

Dodatni nasveti za družinsko fotografiranje na domu:

  • izberite prostor, ki ima dovolj naravne svetlobe, ki deluje na fotografijah najlepše,

  • iz prostora odstranite predmete, ki bi lahko bili kasneje moteči na fotografijah,

  • otroke lahko vnaprej pripravite na fotografiranje, jim poveste, da pride fotografinja prav posebej k njim ter da bo vznemirljivo in zabavno,

  • mlajši otroci naj bodo naspani in siti, … ampak tega mi najbrž ni treba posebej poudarjati 🙂

Če imate še kakršno koli vprašanje glede priprav na fotografiranje, mi lahko seveda tudi pišete na info@jrp-studio.com ali me pokličete na 040 464 747. Verjamem, da lahko skupaj odpravimo vsak dvom ali strah v zvezi s fotografiranjem.